Kave i igara :D

Published on September 18th, 2014.

U moru poziva, prijedloga, zamolbi stigao mi je jedan zanimljiv upit: “Čuj, jesi možda zainteresiran probati novi aparat za kavu?” Prva reakcija je bila: “Hvala na pozivu, ali ja ti ne pijem kavu …” No, nakon par sekundi razmišljanja velim “Hm, možda bi ovo moglo biti zanimljivo testirati aparat za kavu iz perspektive nekavopije :D”

Reko, uzet ću na probu taj stroj da vidim oko čega je sva ta kofeinska halabuka i halastrka, a tu je moja žena redovita kavokonzumentica, pa imam pokrivene obje strane priče 😉

saeco

Aparat, Saeco Minuto, stiže na kućnu adresu u dogovoreno vrijeme, preuzimam tu veliku kutiju i razmišljam: “O Bože, pa gdi ću s ovim, jedva i sad ima mjestam u kuhinji”. No, kad se izvadi iz kutije i pokopčaju se svi priključci aparat je zapravo skroz kompaktnih dimenzija i bez problema je našao svoje mjesto u kuhinji, ko da je baš za njega bilo rezervirano 😀

Ok, meni je kava – kava, crna tekućina u bijeloj šalici, a ovo čudo na sebi ima hrpu opcija i već sam se vidio kako listam upute za uporabu što zapravo mrzim raditi.
Metoda pokušaja i pogrešaka se pokazala dobrom, naime sve je tako lijepo posloženo da pogrešaka nije bilo 😀
Jedini put kad sam trebao posegnuti za uputama za uporabu je kad su se pojavili znakovi upozorenja za, na primjer, čišćenje taloga.

E da, kad smo kod čišćenja, to je zbilja super jednostavno. Dva gumba se pritisnu sastrane i cijeli sklop izađe van, rastvori se ko transformer 😀
Tu je posuda s talogom, “bazen” za višak vode, sve se jednostavno dohvati, isprazni i očisti.

saeco

Prva kava 😀

Prva kava je naravno bila za moju ženu, pošto je ona ipak kavopija, a i odmah sam naučil da je Espresso kratka kava koja se najbrže pripremi. Da bi bilo kakav kafeinski proizvod izašao iz aparata trebalo ga je naravno napuniti 😀 Prima kavu i u zrnu i mljevenu, a to da prima kavu u zrnu mi je super stvar, jer ne morate imati dodatno još “mlinček za kavu” u stanu.

Sviđa mi se da su mislili na detalje poput ručke za vađenje posude sa vodom. Zašto ? Pa vrlo jednostavno, kad imate aparat za kavu u nekom kutku kojem pristup nije baš lagan ili je u mraku tj nema dovoljno svjetla, onda je ulijevanje vode “na slijepo” prilično loša rabota. Zato se posuda lako izvadi van pomoću te ručke, ne morate upirati prste i cimati posudu van, napuni se sa vodom u sudoperu i jednostavno vrati natrag.

Takve stvari jako volim kod svim proizvoda, briga za detalje koji pokazuju da su proizvod dizajnirali ljudi koji zbilja koriste te proizvode.

saeco water tank

Pretinac do onog s vodom je za kavu koja se jednostavno samo uspe do vrha i to je to. Zapravo nije to to, ima tu još vijak za podešavanje veličine zrna mljevene kave tj jačina kave, ali to sam držao na zlatnoj sredini dok ne budem spreman isprobati i te finese.

Taj miris koji se prožme zrakom kad se sipa kava je fenomenalan, zbilja poseban i meni koji ne pijem kavu, ugodan do te mjere da imam želju par puta dnevno samo gurnut nos u vrećicu s kavom 😀 No to nije bilo potrebno, jer imanje ovakvog aparata za kavu u stanu već samo po sebi daje jednu finu aromu zraku u vašem stanu 😀

saeco caffe tank

Kad sam ubacil sve sastojke u stroj došao je i taj trenutak kad bi bilo lijepo vidjeti neki rezultat 😀 Jedan pritisak na “Espresso” tipku i aparat je počel ispuštati prve zvukove.
Prvo je izvel neku vrstu “samopranja”, tj fino si je propuhal i opral sve cijevi, pljucnul malo vode u bazen za višak vode i krenul miksati kavu.
Par minuta kasnije evo i te crne tekućine u šalici 😀
Probala žena i nakon par sekundi premetanja kave po nepcu ustvrdi – “Mmm, pa ovo je zbilja dobro!” 😀

Kad sam stavio prvi status na Facebook da je aparat stigao razvila se lijepa rasprava puna sugestija oko vrste kave, načina pripreme i sličnih finesa da sam jednostavno jedva čekao probati i sam prvi Cappuccino kojeg će mi ovaj aparat skuhati.
Posuda s mlijekom instalirana, mlijeku uliveno, pritisak na “Cappuccino” gumb na aparatu i zujanje počinje 😀 Zanimljivo je gledati kak ta pjena od mlijeka nastaje, čak je i našem sinu privukla pažnju.
U jednom trenu smo svo troje stajali ispred mašine i gledali kako radi 😀
Par trenutaka kasnije i eto mog prvog Cappuccina.

saeco cappuccino

Meni se to tolko svidjelo da sam moral probati i crtati po kavi, te sam odmah skoknul do dućana po tekuću čokoladu, pogledal par tutoriala na internetu i probal da vidim kak mi ide.
Rezulati nisu neki spektakl, ali za prvi put sam zadovoljan, a i cappuccino ima dosta bolji okus kad se malo čokolade uspe u priču 😀
Kao što sam već ranije spomenuo da nisam kavopija prvi dan sam malo pretjerao s količinom, ali već slijedeći sam sve fino dozirao i u priču dodao kekse koji fenomenalno pašu uz taj okus i te boje.

saeco
saeco
saeco

Kroz razgovor s ljudima koji su radili u kafićima ili bili u nekom doticaju s pripravom kave naučio sam da je to jedna mala nauka i da je sve bitno, od vlažnosti zraka, postotka arome, hrpe drugih stvari za koje ne bi nikad mislio da mogu utjecati na okus kave, a utječu. Tim mi je draže da su i oni bili zadovoljni okusom kave koja je izašla iz ovog aparata.

Aparat smo morali vratiti, pošto je morao malo i do drugih na probu, no moram priznati da mi već slijedeći dan počeo nedostajati taj lijepi miris kave koji se prostirao stanom dok je aparat bio kod nas 😉

Koristim priliku da se zahvalim Philips Saeco Hrvatska na ovom lijepom i za mene tj. nas vrlo pozitivnom iskustvu 😉

This blog is a part of:
Real Time Web Analytics