MINIX NEO

Published on January 27th, 2014.

Još jedan super-cool gadget, tj više njih iz iste serije, su mi došli na probu 😀
Posebno sam bio uzbuđen oko tih gadgeta zato jer su, makar mali dimenzijama, jako moćne stvarčice prepune raznih mogućnosti.

Što Minix NEO uređaji zapravo rade ?

Ukratko, pretvaraju Vaš televizor u “pametan televizor” s kojim možete surfati, igrati igrice, gledati filmove, slušati glazbu, pregledavati slike, slati mailove, te provoditi vrijeme na omiljenim vam društvenim mrežama.
Kako oni sve to mogu ?
Jednostavno, to su uređaji zasnovani na Android operativnom sustavu, pa sve što možete napraviti na svojem Android pametnom telefonu ili tabletu – možete i ovdje. Uz jedinu vidnu razliku da to sve gledate na lijepom velikom ekranu vašeg televizora 😀


Divna strana priče o ovim gadgetima, osim u malim dimenzijama i niskoj cijeni, je upravo i u činjenici da je sve zasnovano na Android operativnom sustavu, pa je prilagodba minimalna, čak i korisnicima pametnih telefona s drugim operativnim sustavima.

MINIX u NEO seriji na našem tržištu nudi 3 modela:

 • NEO G4
 • NEO X5
 • NEO X7

Razlike među modelima su, osim u dimenzijama, u dodatnim portovima (USB, čitač kartica…), te procesorskoj snazi i količini memorije.

NEO G4


Najmanji je i najslabiji u seriji, ali ovo “najslabiji” ne čitajte kao slab, već kao okrljašten da bude što jeftiniji.
Najbitnije značajke ovog modela su:

 • centralni procesor s 2 jezgre (dual-core ARM Cortex-A9)
 • grafički procesor s 4 jezgre (Quad-Core Mali-400)
 • 1GB radne meorije (RAM, DDR3)
 • 8GB korisničke memorije za Vaše aplikacije i podatke
 • utor za mini SD kartice
 • 1 USB port za povezivanje s vanjskim stick-ovima, tastaturom, mišem i sl.
 • HDMI port za povezivanje s TVom
 • WiFi (802.11 b/g/n)
 • Android (4.1.1 ili 4.2.2. ovisno o firmware-u)
 • daljinski upravljač u paketu (rudimentalan, ali služi svrsi)

S ovim “minimumom” vam proizvođač garantira reprodukuciju filmova FullHD (1080p) razlučivosti, te igranje širokog spektra igrica. Najjači model X7 ima jači centralni procesor s 4 jezgre koji zapravo donosi snagu jedino potrebnu za igranje nekih zahtjevnijih igrica. Za reprodukciju FullHD video zapisa dovoljan je i prije spomenuti minimum koji dolazi u modelima G4 i X5.

NEO X5


Model X5 je po snazi identičan modelu G4 uz par hardverskih dodataka. Za početak tu je dodatni USB port uz važnu napomenu da oba USB porta imaju dovoljno snage da napajaju vanjske diskove što je vrlo korisno, jer vas lišava dodatnih kablova i utičnica. Nadalje tu je SD/MMC čitač kartica, optički audio izlaz, te LAN port. Uz sve te dodatke X5 ima i drugačije kućište koje više ne podsjeća na USB stick nego je ipak malo veće, ali i nešto elegantnije (mat plastika). Treba spomenuti da uz X5 dolazi i nešto bolji, na opip, daljinski upravljač, ali jednako rudimentalne funkcionalnosti kao i kod G4.

NEO X7


X7 je najveći i najjači model iz serije. Osim još dodatnih USB portova, izlaza za slušalice (3.5mm) te priključka za mikrofon ovaj model ima i vanjsku WiFi antenu, pa može bez problema služiti kao WiFi hotspot. Ovaj model i jedini ima fizički gumb za paljenje / gašenje. Osim toga taj model je i jači “ispod haube”. Na sve navedeno iz G4 i X5 modela X7 ima slijedeće komponente jače:

 • Quad-Core Cortex A9 Processor (1.6GHz)
 • 2 GB RAMa
 • 16 GB interne memorije
Let’s PLAY!

Nakon što ste spojili HDMI kabel, ukopčali napajanje (G4 i X5 nemaju poseban gumb za paljenje, pa se uređaj starta odmah prilikom ukopčavanja punjača) pričekat ćete 15ak sekundi i sustav je spreman za rad.

Home screen

Upravljanje uređajem je moguće na više načina. Putem daljinskog upravljača koji ste dobili u paketu, ali kako on ima samo bazne funkcije brzo ćete poželjeti zamjeniti ga nečim komfornijim za rad.
MINIX nudi dvije alternative: Ako posjedujete Android ili iOS telefon, preko mobilne aplikacije na vašem telefonu, te putem tzv Air-mouse-a koji ujedno služi i kao tipkovnica.

RKRemote aplikacija je besplatna i može se preuzeti s MINIXove službene stranice na adresi: http://www.minix.com.hk/Apps.htm.
Da bi aplikacija radila nužno je da je vaš mobilni telefon povezan na istu Wifi mrežu  kao i vaš minix uređaj, a kad uparite uređaj i aplikaciju na odabir imate 4 različita kontrolera, touchpad, gamepad, controlpad i keyboard. S touchpadom elegantno mičete “miša” po ekranu, gamepad koristite za igranje igrica, controlpad vam služi za bazne kontrole i zapravo je sličan fizičkom daljincu koji ste dobili uz uređaj, a na kraju tu je klasična tipkovnica koja olakšava unos bilo kakvog texta na ekranu.

 

Air-mouse punog naziva The MINIX NEO A1+ Wireless air-mouse, je žiroskopski miš koji pomiče strelicu na ekranu kako vi mičete taj miš “po zraku”. Kad ga okrenete za 90 stupnjeva postaje tipkovnica u svojoj punoj veličini. Meni osobno je najugodnije bilo raditi upravo s ovim kontrolerom. Brz, jednostavan i precizan.

Nakon uparivanja s bilo kojim od ovih daljinskih upravljača vaš uređaj je spreman za korištenje. Stavite u njega USB stick na kojem je vaš omiljeni film, serija, crtić, fotografije ili glazba i veselje može početi 😀 No prava zabava počinje kad uređaj povežete s internetom. Model G4 inicijalno nudi samo Wifi, dok se modeli X5 i X7 mogu povezati i “žičano” preko LAN utora s vašim routerom.

Aplikacije

Ovisno o modelu i verziji firmwarea dobit ćete i neke aplikacije u PRO verziji, kao npr AirPin, AirDroid i XBMC.  AirPin recimo postoji i u “light” verziji koju bez problema instalirate iz Play store-a, ali lijepo je kad vam proizvođač ponudi sve to odmah. Slijedeća aplikacija koji ćete vrlo često koristiti je i AirDroid. Služi za elegantno prebacivanje datoteka s kompjutera na vaš NEO, te XBMC kao vrhunski media centar s bibliotekom filmova, slika, muzike i media playerom koji podržava titlove.

Home screen

AirPIN
Korisnicima iPhone / iPad uređaja će AirPlay biti vrlo poznata opcija čija glavna namjena je prijenos tj “streaming” multimedijalnog sadržaja direktno s vašeg telefona na kompjuter, TV, a u vašem slučaju na vaš NEO koji će to odmah prikazati na TVu. Nikakve intervencije niti podešavanja nisu potrebni bitno je samo da su vaš mobilni uređaj i NEO u istoj mreži .
Naravno da je ta opcija dostupna i na Android pametnim telefonima i tabletima, samo nije inicijalno dio operativnog sustava već se treba instalirati bilo koja aplikacija koja podržava DLAN / AirPlay kao npr. – SKIFTA.

Air play
Air play
Air play

AirDroid
AirDroid je odlična aplikacija lijepog i jednostavnog sučelja pomoću koje prebacujete sve vrste datoteka s vašeg stolnog ili prijenosnog računala na vaš NEO. Aplikacija se starta unutar web browsera tako da nikakve instalacije niti intervencije nisu potrebne na vašem računalu. Potrebno je tek pokrenuti aplikaciju na NEO-u, otvoriti zadanu web adresu u web browseru, kliknuti na jedan “Accept” s kojim potvrđujete da se želite spojiti i to je to. Hiperjednostavno!

XBMC
tj Xbox Media Center je besplatna aplikacija prisutna na svim danas poznatim platformama (Linux, OSX, Windows, Android, iOs, Raspberry Pi …) koja je ukratko media player sučelja prilagođenog za jednostavno upravljanje vašim multimedijalnim datotekama. Besplatno je možete preuzeti ovdje: XBMC download.

Napomena:  Koristite XBMC verziju koju je sam Minix pripremio za te uređaje, jer je ona optimizirana za njihov hardware i daje najbolje rezultate. Regularna verzija sa službene XBMC stranice neće dobro raditi.

Iza XMBCa stoji cijela zajednica ljudi koji se trude da učine ovaj alat još boljim i jednostavnijim za korištenje. Jedna od najpopularnijih stranica tog tipa je i XBMCHUB.com na kojoj ćete naći hrpu dodataka, tweaks-a, tutoriala i generalno savjeta  kako izvući maximum iz vašeg XBMCa.Osim ovih na raspolaganju su vam naravno i sve ostale aplikacije koje se mogu pokretati na Android operativnom sustavu, pa tako i neizostavne igrice. Za igranje će vam dobro doći “Gamepad” panel u RKRemote aplikaciji ili pak AirMouse s kojim se dosta precizno može igrati.

Gdje kupiti ?

Kod nas te uređaje zastupa Chipoteka, koja je ujedno i ustupila ove uređaje na test, a modele i opremu u ponudi možete pogledati ovdje : Chipoteka NEO ponuda.

 

Rezime

Ovi uređaji oduševljavaju na puno razina. Za malo novaca će vam pružiti jako puno multimedijalne zabave, a Minix se pokazao dosta dobrim u slušanju svojih korisnika, pa vam niti dobre podrške neće nedostajati. Kod nas se taj uređaj ne gasi, a na dnevnoj bazi se prevrti hrpa crtića s YouTube-a.

Mala napomena za korisnike G4 uređaja. Dok ne izađe najnovija verzija firmware-a, najboljom se pokazala zadnja izvedba 4.1.1. verzije. Na toj verziji sve radi glatko, ništa ne trza, full HD filmovi stream-ani preko WiFi mreže rade besprijekorno.
No, Minix je obećao izdati optimizirane 4.2.2. verzije firmware-a za sve uređaje tijekom ovog (siječanj 2014.) mjeseca .

This blog is a part of:
Real Time Web Analytics