NGM Forward Active

Published on January 14th, 2014.


Nakon modela Infinity i Legend 2 ponovo sam imao priliku isprobati jedan od NGMovih pametnih telefona. Ovaj puta NGM Forward Active. Najveći i najjači model koji sam imao na testu, a trenutno i najjači model u njihovoj gami.
U izlogu vam odmah upada u oči, jer ga je jednostavno nemoguće ne zamjetiti sa svojih 5.7 inča.
Kao i uvijek do sada ovaj osvrt će biti čisto laički bez prevelikih opterećivanja brojkama i suhim specifikacijama, ali evo onih najbitnijih značajki:

  • ekran od 5.7 inča, HD rezolucija 1280 x 720
  • dual-SIM (3G dostupan u oba slota)
  • procesor Quad Core 1.5GHz, Cortex-A7
  • RAM od 1GB
  • Interna memorija za aplikacije, slike i ostalo – 16MB
  • Baterija od 3200mAh
  • Metalno kućište
  • Kamere od 13 (zadnja) i 5 (prednja) megapixela
  • Gesture control (o tome malo više kasnije u tekstu)
  • Android 4.2.1 predinstaliran

Detaljnije speficikacije možete naći na stranicama Chipoteke ili na NGM službenim stranicama.

Kad sam donio telefon doma i krenuo ga raspakirati prva misao mi je bila: “Pa tko će ovo kupovati, ovo je ooooogromno ??”.  5.7 inča je već skoro pa tablet, neki ovu kategoriju zovu “phablet” tj. kombinacija “phone + tablet”, ali reko svaka roba ima svojeg kupca, pa da vidim i ja sam kako to sve skupa radi.Pokretanje, inicijalna instalacija, priprema za rad, sve prošlo zbilja brzo, bez ikakvog štucanja, a prvi spontani osmijeh se desio kad sam pogledao fotke na ekranu tog telefona. Boje, čistoća, bistrina i preglednost “na suncu” su zbilja prvoligaški. Crna je “crna”, odaziv famozan, slike na tom ekranu su jednostavno “žive”. Nema puno ekrana na današnjim mobitelima koji tako lako mogu oduševiti svojim prikazom. Ja kakav jesam čim me nekaj oduševi odmah tražim kaj će me u tom “paketu” onda razočarati. Veliki ekran, divne performanse, to sigurno “košta” baterije. But no! Baterija je pak drugi dio ovog telefona koji također spada u kategoriju “osmijeh na licu”. Naravno da nisam radio nikakva opsežna niti stručna mjerenja s ne znam kakvim alatima, ali u režimu rada 90% surfanja, pregledavanja mailova, FB / TW / Instagram, fotkanja, 10 % razgovori / SMS je baterija znala trajati i dva puna dana tj. tek treći dan bi trebao stavljati mobitel na punjenje. Neko “normalno” korištenje telefona gdje sam ipak malo više telefonirao, a sin gledao crtiće na telefonu baterija je trajala dan i pol do dva. U svakom slučaju s baterijom nećete imati problema, jer ovaj telefon je pravi “dizelaš” među današnjim pametnim telefonima.


Zbog veličine ekrana najlakše ga je držati i koristiti s dvije ruke, no ako poželite i zatrebate odraditi neke stvari samo s jednom rukom – proizvođač je mislio i na to. Prilagodili su korisničko sučelje baznih dijelova telefona radu samo s jednom rukom tj palcem, pa tako imate elemente za ostvarivanje poziva i biranje brojeva koncentirane uz desni odnosno lijevi rub ekrana. Kao i ostali telefoni iz NGMa tako i ovaj dolazi s dosta predinstaliranog softvera tipa SwiftKey, navigacije ili Gameloft igrica.
Poput svih telefona iz NGM ponude i ovaj je dual-sim s mogućnošću dinamičkog 3G data prijenosa na obje kartice.


 
Gesture control tj. “Smart gesture” 😀
E to je jedan zgodan feature koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a omiljena okolina za demonstraciju je neki party ili među skupinom prijatelja. WOW efekt ne izostaje 😀 Radi se o kontroli telefona pomicanjem ruke iznad telefona. “Minority report” u malom 😀 Dovoljno je u Settingsima telefona aktivirati tu opciju i sve aplikacije koje podržavaju istu će je odmah pri pokretanju i uprazniti. Meni omiljena “Gallery” aplikacija za prikaz slika je radila stvarno dobro s gesture controlom. Nije to još savršeno, treba biti dobro svjetlo da bi senzori prepoznali pomake ruke, udaljenost od telefona mora biti između 15 i 40 centimetara, te iziskuje malo vježbe i strpljenja. U priloženom videu se najbolje vidi kako to radi. Osvjetljenje je bila klasična “kućna rasvjeta” u hodniku bez prozora.

 

Rezime
Ono što u rezimeu moram spomenuti je to da sam se na telefon privikao za točno 1 (jedan) dan korištenja, a nakon isto tolko sam poželio ne vratiti ga više Chipoteci 😀 Osim što je tanak i lagan, nije ni tolko velik tj. nezgrapan kolko vam se u početku čini. Stane bez problema u džep traperica (i prednji i zadnji), ali poželjno ga je nositi u jakni ili nekoj torbici, jer makar je kućište metalno ipak je to tanki gadget kojem osobno ne bi previše isprobavao granice savitljivosti 😀 Telefon je jednom rječju – super. Sve radi odlično, sve je lijepo na tom ekranu, nije gladan baterije, lijepo je dizajniran, a i nitko nije ravnodušan kad vas vidi s takvim telefonom 😀 Koji su mu nedostaci ? Pa… nema ih 😀 Nominalno nije jeftin, ali ako gledate konkurenciju u tom razredu specifikacija i veličine ekrana, onda nije ni skup.

This blog is a part of:
Real Time Web Analytics