Nokia Lumia 1020

Published on December 23rd, 2013.

Konačno je Lumia 1020 došla i u moje ruke 😀
Kažem “konačno” iz više razloga.

  • Prvo zato jer Windows Phone OS i ja imamo “history”. Ljubav s HTC 8x je imala dobar početak, burnu vezu, te završetak doslovno uz – prasak.
  • Drugo zato jer sam bio vlasnik Nokie 808 koja je idejni začetnik ovog modela (1020), te prvi mobitel koji je imao u sebi PureView tehnologiju za mase.
  • I treće, zanimalo me kako je Nokia sve to uspjela izvesti kao finalni produkt, ugoda u radu, izgled, težina, trajanje baterije, kvaliteta fotografija… sve!

Očekivanja su bila velika, pa krenimo redom da vidimo kakav dojam ostavlja taj Nokijin “flagship”…

Prvo što se na ovom mobitelu uoči je njegova pozadina. Izbočina u kojoj je upakirana sva “pamet” fotografskog modula koji je ujedno i najjača komponenta ovog telefona.
41 megapixela (38 iskoristivih), auto-fokus, optička stabilizacija, ZEISS optika, F2.2 to su samo neke od glavnih značajki te uber-kamere. Drugi dio je software koji sve to prati i omogućuje vam da izvučete maximum iz danog hardvera.

nokia lumia 1020
nokia lumia 1020
nokia lumia 1020
nokia lumia 1020
Ono što se meni posebno svidjelo je kako je Nokia sve to stilski lijepo upakirala u jednu skladnu cjelinu. “Grba” na poleđini je “Miss Amerike”  naspram modela 808 kod kojeg je baš neatraktivno stršala.
Nokiji veliki plus za stil, a i ova žuta boja skroz paše tom razigranom modelu. Meni se općenito sviđaju ta unibody kućišta bez oštrih rubova. Usudil bi se reći da će ljudi najviše kupovati tu boju (ili bijelu), jer će htjeti da se jasno vidi crno “oko”, te daju do znanja da u rukama drže model 1020 😀

nokia lumia 1020
Ekran modela 1020 je veličine 4.5 inča s rezolucijom 1280 x 768 pixela. Do nedavno su laptopi imali tu rezoluciju na svojim 14 / 15″ monitorima, a sad to imamo na mobitelima. Slika je vrhunska, vjerne boje, brz odaziv. Gušt je pregledavati fotografije na tom ekranu. Meni osobno super feature je i “Glance Screen” tj mogućnost da vam sat i još par info detalja budu dostupni na ekranu i u stand-by modu.

nokia lumia 1020
Nokia Lumia 1020 se “vrti” na Windows Phone operativnom sustavu o kojem ne treba trošiti previše riječi. Jednostavan je i fluidan za uporabu, kaska za glavnim igračima na tržištu (iOs i Android OS), ali ima svoju publiku. Ili ga volite ili bježite od njega, moje iskustvo govori da nema sredine. Ono što je svakako pozitivna činjenica je da su developeri sve više počeli raditi aplikacije i za taj operativni sustav, pa tako od nedavno možete slati i pregledavati fotografije na megapopularan Instagram.

nokia lumia 1020
nokia lumia 1020
Da bi se sav taj fotografski hardver mogao dobro iskoristiti Nokia se potrudila i u izradi popratnog softvera za upravljenje kamerom. Sve opcije su dostupne u AUTO i u manual modu. Ako odaberete AUTO mod način rada na vama je samo da klikate i uživate, a ostalo će telefon sam odraditi. Ako pak ipak poželite malo više eksperimentirati i raditi fotografije van dokumentarnog ili snapshot segmenta, voljet ćete način na koji se podešavaju manualne postavke. Nokia je to napravila preko “ringova” koje vrtite prstom po ekranu i birate neke od vrijednosti po želji. Od manualnog fokusa, preko podešavanja dužine ekspozicije, pa sve do ISO vrijednosti. Na taj način imate potpunu kontrolu nad procesom fotografiranja i dobivate rezultat upravo onakav kakav ste htjeli. Osobno sam obožavao koristiti manualni način rada. Duge ekspozicije nisu bile nikakav problem, jer Lumia raspolaže s optičkim stabilizatorom, pa vam tako niti fotkanje s exp od 1 sekunde iz ruke ne predstavlja nikakav problem. Senzor se odlično nosi sa šumom na viskom ISO vrijednostima, pa je s ovim telefonom vrlo lako dobiti prirodne fotografije i u lošim svjetlosnim uvjetima i bez korištenja ugrađenog xenon blica.

nokia lumia 1020
nokia lumia 1020

Na početku osvrta sam napisao da Windows Phone i ja imamo “history” priča nije dobro završila i rekao sam: “Windows Phone – nikad više!”.  Par mjeseci nakon toga javili su se iz Nokije sa prijedlogom da isprobam malo njihov model 1020. Nisam bio nešto posebno oduševljen, ali sam bio znatiželjan da vidim:

  • prvo kakvu su evoluciju napravili u odnosu na model 808 što se foto dijela tiče i
  • kako radi Windows Phone na Lumijama

Telefon, nažalost, nije bio dugo kod mene, a u tom tjednu sam baš bio i fizički spriječen da napravim sve one fotografije koje sam htio, no i kroz tih i takvih tjedan dana sam stekao dovoljno informacija da mogu reći slijedeće:

  • Windows Phone na Lumijama radi onako kako treba.Uglađeno, fino, bez trzanja, bez kašnjenja, bez pucanja poziva, bez fluktuacija u kvaliteti zvuka, bez gubljenja internet veze, bez čekanja na Resume aplikacije, bez čekanja na notifikacije tj radi sve što mi na prijašnjem WP uređaju nije radilo i što je frustiralo do granica izdržljivosti.
  • Fotografski dio priče je i najjači dio priče. Po tom pitanju ova Lumia jednostavno nema pravog konkurenta, pogotovo ako uzmemo u obzir i samu kvalitetu fotografiju i stilski upakiran hardver u sam telefon.
  • Baterija izdrži dovoljno dugo da možete bez ustezanja kroz cijeli dan imati upaljenu internet konekciju, izrađivati i slati fotografije, razgovarati i slati IM poruke. 60% vremena sam proveo fotografirajući, 30% vremena na surfanje internetom, a 10% vremena na sve ostalo (proučavanje aplikacija i raznih postavki)
  • Ekran je odličan, boje jasne, crna je “crna”, na dnevnom svjetlu su slova i fotografije dovoljno vidljive i čitljive.
  • Obožavao sam poseban gumb za aktiviranje fotoaparata, to mi je jednostavno famozna opcija na kojoj WP inzistira i nadam se da će tako i ostati.

Negativnu stranu ove priče vidim  u cijeni uređaja (unlocked), ali srećom ima ga u ponudi domaćih mobilnih operatera uz ugovornu obvezu, pa je inicijalna cijena puno prihvatljivija.
Drugu “manu” osobno vidim u Windows Phone operativnom sustavu koji još uvijek nije ispoliran do kraja, te kaska za “dva velika”, ali činjenica da je sve više popularnih aplikacija pisano i za WP svakako obećava i daje nadu da će i sam Microsoft ulagati u poboljšavanje svog mobilnog OS-a.

Hvala Mobis-u i Nokia Hrvatska na ustupanju uređaja 😉

Detaljne i službene speficikacije Nokije Lumije 1020 možete naći ovdje.

I još samo da dodam: Ako Windows Phone onda – Lumia!
Jer jednostavno jedino na Lumijama to sve radi kako bi trebalo.

Za kraj evo i par fotografija nastalih ovim telefonom, nažalost nema ih puno, niti su motivi neki spektakluarni, ali baš za peh sam eto taj tjedan bio uskraćen za krug djelovanja, pa se nadam da će Vam i ove fotografije biti dovoljno dobre za početak, jer s tim telefonom ću se sigurno opet uskoro družiti 😉

1234567891011121314151617181920

 

 

This blog is a part of:
Real Time Web Analytics